SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Parkour och Tricking
Delar av nya hallen
KGF har grupper i Parkour och intresset är stort. I vår nya hall på Rosenholm har vi satsat mycket på parkour-utrustningen och byggt en av sydsveriges bästa inomhusanläggning - tycker vi! 

Parkour:

Parkour är att ta sig från punkt A till punkt B på snabbast, smidigast och effektivast sätt möjligt. I parkour ses varje hinder som en möjlighet att utveckla sin fysiska och psykiska kapacitet genom träning, för att överkomma allt svårare hinder. Parkour utövas såväl inom- som utomhus – bara fantasin sätter gränser för vilka hinder och banor som ni kan skapa utifrån era förutsättningar.

Tricking:

Tricking är en relativt ny sport med rötterna i Extreme Martial Arts(XMA), även kallat Martial Arts Tricking (MAT), som är en uppvisningsform av kampsport. Sporten blandar element från kampsport, gymnastik, akrobatik och breakdance till en serie av rörelser. Varje utövare formar sin egen stil av trick på ett kreativt och estetiskt sätt. Tricken kategoriseras in i flips, twists, kicks och combos.


Parkour-tävling:

En parkour-tävling avgörs med hjälp av runs.  Ett “run” är max 60 sekunder där utövaren visar vad den kan göra för olika parkour-rörelser ensam på tävlingsarenan. Allting är tillåtet så länge man endast använder sig av sin egen kropp.

Tricking-tävling:

I Tricking så battlar man. Vinnaren från varje battle går vidare i ett slutsspelsträd.

I en battle tävlar två deltagare mot varandra, 1vs1, under 1,5min. Under den tiden gäller det för deltagarna att överträffa sin motståndares trick/kombinationer.

30 sekunder efter battlen så visar domarna sitt resultat genom att dom pekar på den deltagare som de anser vunnit battlen.


För att publiken lätt ska kunna följa med krävs det tydliga domare, rätt uppställda tävlanden samt en”host” som tydlig kan ta upp den vinnande deltagarens hand. Precis som i boxning. En TV sänd Tricking-battle kräver bra kameravinklar för redovisning av resultatet.


(Text från Svenska Gymnastik-förbundet)

2017-01-25 00:19

Men vad är parkour? Och vad är tricking? Nu behöver du inte undra längre, spana in dessa filmer bara:


Parkour/freerunning

"Är parkour en sport?". En fråga som ofta ställs. Engelska Storm Freerun besvarar frågan på sitt helt egna sätt, filmat under OS i London.
Tricking

Och vad är då Tricking? Jesper Eriksson från Task Tricking, tränare i båda Hammarbygymnasterna och Sollentunagymnasterna, berätter lite om tricking i TV4. Inte fått nog? Se mycket mer från Stockholm Winter Awesome Gathering på ungdomsmässan MY2013.Läs mycket mer på PKTR.se.
Nyheter från föreningen
 
Bli medlem
Våra sponsorer