KGF - Vår förening

  • 7 feb 2021

Med jämna mellanrum får vi frågor till föreningen som ger oss en hint om att alla kanske inte är medvetna om att de är medlemmar i en ideell förening samt vad det innebär.

Vi får känslan att somliga tror att Karlskrona gymnastikförening (KGF) är ett företag som man köpt en tjänst av, att allt redan är bestämt eller att man som gymnast/förälder helt saknar möjlighet att vara med och påverka. Vi tycker därför att det är extra viktigt att berätta vilka vi är, vi som är KGF.

KGF är ideell förening och utgörs av sina nu 950 medlemmar, vilka är mellan 2 till 80 år och sysslar med gymnastik, cheerleading och parkour. Truppgymnastiken är vår största verksamhet sett till fördelning av medlemmar (45%) och därefter kommer barngymnastiken (33%). Medlemsantalet växer med ca 10% årligen.

Som i alla ideella föreningarna är årsmötet föreningens högsta beslutande organ. På årsmötet kan medlemmarna välja föreningens inriktning genom att besluta om verksamhetsplan, avgifter, budget och välja den styrelse som ska representera medlemmarna under året. 

Styrelsen, det är de som förvaltar årsmötets beslut. De svarar på mail, sköter ekonomin och håller koll på mjuka och hårda frågor så att den idrottsliga verksamheten kan fortgå. De gör det på fritiden helt utan ersättning, KGF har nämligen inte några anställda än så länge.

Gruppernas träningar sköts av föreningens ca 150 ledare. De flesta är ungdomar som själva är aktiva i någon av våra grupper. Som ledare får de ett timarvode baserat på utbildningsnivå och ansvarsområde.

Vi har också många ledare som är föräldrar till barn i grupperna och ställer upp ideellt helt utan ersättning. Vissa föräldrar och äldre aktiva engagerar sig dessutom i föreningens kommittéer som arrangerar tävlingar, ordnar med lokalunderhåll eller säljer föreningskläder.

Så vilka är då personerna bakom KGF och vem är det egentligen som bestämmer? Jo det är vi, medlemmarna; Gymnasten, ledaren, cheerleadern, föräldern och styrelseledamoten.

Vi är väl medvetna om att vi bedriver en sport som tyvärr inte inbjuder till så mycket föräldramedverkan och där få har egen bakgrund och erfarenhet. Det är ju vanligtvis inget häng utmed kantlinjen som i andra idrotter och coronaviruset har ännu mer begränsat föräldrarnas insyn och möjligheter till informell kontakt med ledare och styrelse. Vi har där en utmaning som vi kämpar med.

Därför vill vi i god tid meddela att årsmöte i Karlskrona gymnastikförening genomförs digitalt den 21 mars 2021. Här har du som medlem möjlighet att forma föreningens verksamhet kommande år genom tips till valberedning, motioner och val.

Vill du tipsa om en medlem som är lämplig att ingå i styrelsen eller vill du lämna in förslag som ska behandlas av årsmötet (motion), kontakta då info@karlskronagf.se. En inbjudan med dagordning kommer i slutet av februari.

Mer information

Stadgar Karlskrona GF