Fina resultat vid USM Truppgymnastik

• 14 jun 2022

image: Fina resultat vid USM Truppgymnastik

Helgen den 11-12 juni avgjordes USM i truppgymnastik i Haninge, Stockholm. KGF deltog med ett lag från Ungdomstruppen som var snubblande nära en finalplats då de hamnade strax utanför topp-10 på lördagens kval.

USM, som är den högsta nationella tävlingsnivån för ungdomar 13-15 år, lockar lag från hela Sverige och som på alla SM är nivån hög och konkurrensen om finalplatserna stenhård. I Damklassen där KGF deltog gjorde 31 lag upp om de 10 åtråvärda platserna på söndagens final.

KGF var tävlingens första lag och började med ett fint fristående som blev en perfekt start på en annars nevös tävlingsdag. Tjejerna har tävlat med detta fristående förut, men det hade omarbetats något av tränarna Clara och Oskar för att passa det internationella bedömningsreglementet Code of points som alla SM döms utifrån. Programmet höll måttet och laget levererade dessutom ett utförande som belönades med höga poäng.

Nästa gren för KGF-laget var Trampett där en fin start tyvärr drogs ned av några fall på det tredje varvet. Tjejerna lyckades dock samla nerverna till sista grenen Tumbling där de visade att de verkligen är ett lag att räkna med och de belönades med hela 13,800 varav 7,800 i utförandepoäng.

Efter tre grenar och en totalpoäng på 37,200 var KGF trea i sin pool och hade en finalplats ända fram till att tredje och sista tävlingspoolen avgjordes sent på lördagskvällen. Laget slutade på en 14:e plats, vilket förts sved men som både gymnaster och ledare nu är otroligt nöjda med.

Tävlingen blev en mycket fin upplevelse och en bra erfarenhet för ungdomarna som nu siktar vidare mot nya tävlingar. Tjejerna födda -08 och -09 har en chans till på nästa års USM med nya lagkompisar, medan de födda 2007 får rikta blicken mot andra tävlingar där JSM är juvelen.

USM vanns av ABGS från Göteborg på otroliga 43,450 poäng. En bit därefter på 41,500 kom silvermedaljören GK Motus-Salto från Malmö och bronspengen gick till GK splitt från Ystad. På tävlingen deltog från GF Sydost även Huskvarna GF (pl 22) och Dackegymnasterna (pl 26).