Fortsätta träna efter KGF?

  • 17 jan 2023

Går det att fortsätta träna och tävla efter studenten? Vi kollar läget med Tove Axelsson som sedan i höstas pluggar i Luleå och som tog med sig truppgymnastiken till sin nya ort.

Hej Tove! Hur är läget och var är du nu?

Hej! Allt är bra med mig här uppe i vinterkylan i Luleå.

Vad gör du där?

Jag flyttade hit i somras och går andra terminen på programmet Hållbar process och Kemiteknik vid Luleås tekniska universitet. 

Du har ju tränat gymnastik i KGF sedan treårsåldern. Vad har gymnastiken betytt för dig?

Gymnastiken har följt med mig hela livet och jag vet inte riktigt hur en vardag utan den skulle se ut. För mig har gymnastikhallen känts som ett andra hem och det har varit skönt att komma till träningarna och träffa alla kompisar och släppa allt annat som skola och plugg för några timmar. 

Du tränar med Lulegymnasterna nu, vad är det för en förening?

Lulegymnasterna är en något mindre föreningen än KGF, men med både  barngympa,  truppgymnastik och artistisk gymnastik (AG).

Gymnastikintresset och glädjen till gymnastiken är densamma och båda föreningarna har nyligen fått nya fina träningshallar, dock är den här uppe är anpassad för både truppgymnastik och AG. 

Hur tränar du numera?

Här uppe tränar jag i en seniorgrupp med gymnaster på blandad nivå, främst studenter, vissa har tränat några månader och övar grunder medan en i laget var och tävlade EM i höstas.

Precis som tidigare så tränar jag 3 gånger i veckan, två redskapspass och en friståndeträning,

Varför ville du fortsatta med gymnastiken nu under studietiden?

För att få möjlighet att få ett sammanhang även utanför studierna och att lära känna nya människor. Sedan är det också skönt att ha bestämda träningstider så man själv slipper bestämma vad, när och hur man ska träna. Jag tycker precis som under studietiderna i Karlskrona att gymnastiken är en perfekt avkoppling från studierna och en tid att tänka på något annat än plugg. 

Har träningen fått en annan innebörd och syfte nu?

Här uppe tränar jag främst för att det är kul, det gjorde jag även när jag bodde i Karlskrona, men då vi som lag inte tävlar på några större rikstävlingar utan är en breddgrupp har målet mer blivit att ha kul och lära mig nya volter utan lika stor press på mig själv. 

Har du något mål med träningen just nu?

Främsta målet är att fortsätta tycka det är kul att komma till träningarna och att hålla kroppen hel.
Mitt mål är att ta en plats i det lag som Sverige ska ställa upp med i Barentskampen. Barents games genomförs vartannat år och då tävlar lag från Sverige, Norge, Finland (tidigare även Ryssland). Under tävlingshelgen är det nästan som et t "mini OS" där massa olika sporter tävlar, inte bara gymnastik.

Så, vad är det bästa med att ta med sig sin sport när man flyttar som du gjort?

Att man har något med sig, gympabubblan är densamma över hela Sverige så även om det var nervöst att flytta över hela Sverige så var det skönt att komma in i gymnastikhallen och veta att man har koll.

Tack Tove! Du hör väl av dig till din gamla föreningen när du kommer hem till Karlskrona?

Tack själv! Absolut, jag gästtränade faktiskt lite med min gamla grupp när jag var hemma i julas.